Kerkrade viert lokaal vasteloavend i Kirchroa!


Op de valreep voor de Carnaval is er eindelijk groen licht: Kerkrade viert lokaal vasteloavend i Kirchroa! Organisator Kirchröadsjer Sjpaskloeb SjunJek stond al in de startblokken gereed en voorziet de Markt van de inmiddels traditionele overkapping met podium en carnavalsprogrammering. De gemeente ondersteunt het evenement vanuit Beleef Kerkrade. Daarmee wordt het lokale feest in goede en overzichtelijke banen geleid. En voor mensen van buitenaf, vier ook jouw carnaval lokaal, ’t Kirchröads plat is vuur uuch dòch nit tse versjtoa, zeggen wij met een vette knipoog.


Vier carnaval lokaal

Dinsdagavond kondigde minister Ernst Kuipers verregaande versoepelingen aan. Dit zijn versoepelingen die maken dat we, na twee jaar, weer samen carnaval kunnen vieren. Echter blijft het van groot belang dat we aan ieders gezondheid en veiligheid blijven denken, ook tijdens carnaval. Daarom kunnen we nu nog niet volledig terug naar het carnaval zoals we dat gewend waren. Niets staat ons echter in de weg om de kostuums uit de kast te halen en het feestgedruis op te zoeken, maar vier deze carnaval nog wel lokaal en in het klein. Limburgse carnavalsvierders kunnen in de horeca en in de straten van hun eigen dorp of stad terecht voor een mooi en gezellig feestje. Carnaval 2022 wordt hiermee toch een echt volksfeest, waarbij we als Limburgers onder elkaar kunnen genieten van onze mooie traditie. Samen met de 3 carnavalsverenigingen en organisator SjunJek is deze lijn verwerkt in Vasteloavend i Kirchroa. Burgemeester Dassen vervolgt: “Ik roep iedereen op om geen optochten te organiseren in onze stad. Dit met het oog op de veiligheid van deelnemers en/of bezoekers omdat begeleiding van deze optochten ontbreekt.

 

Programma

Tijdens de carnavalsdagen staat van zaterdag tot en met dinsdag een gevarieerd programma op het carnavalsmenu met onder andere Wir Sind Spitze, Los Mar Joa, Domm & Döll, d’r Tim, Powerbuam en Danny Pouwels.

Kirchröadsjer Sjlajerparade
Op carnavalszondag 27 februari 2022 is de Kirchröadsjer Sjlajerparade vanaf 14.11 uur live te zien op de Markt maar ook in de wijken. De winnaar wordt bekend gemaakt op de Kerkraadse Markt. Organisator Kirchröatsjer Vasteloavends Verain presenteert deze editie samen met Vasteloavends Verain Kirchroa-West en KV Burgerlust 1924, en sluit daarmee mooi aan op het event Vasteloavend i Kirchroa.

Jroeëse Kirchröadsjer Vasteloavends Zietsoeng op RTV Parkstad
Op zondagavond 27 februari 2022 wordt om 20.11 uur op RTV Parkstad de Jroeëse Kirchröadsjer Vasteloavends Zietsoeng uitgezonden. Kirchröatsjer Vasteloavends Verain, Vasteloavends Verain Kirchroa-West en KV Burgerlust 1924 werken samen met Beleef Kerkrade aan deze unieke televisie-uitzending. Met de televisie-uitzending wordt het carnavalsgevoel bij de mensen thuisgebracht. De uitzending is ook bedoeld voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om buiten of in de horeca carnaval kunnen of willen vieren. Hiermee is er ook een aanbod voor kwetsbare ouderen of voor carnavalsliefhebbers die zich nog niet prettig voelen in activiteiten buiten de deur.

 

Eindelijk weer beleving

Het evenement Vasteloavend i Kirchroa markeert symbolisch het einde van een lange tijd waarin evenementen niet mogelijk waren: “We zijn heel blij dat de stad eindelijk weer kan genieten van de verbinding die carnaval ons brengt. Na een lange tijd van lockdowns kunnen alle ondernemers en liefhebbers deze opsteker goed gebruiken. We zijn dan ook dankbaar dat alle betrokken bedrijven, verenigingen en vrijwilligers zo flexibel zijn om dit evenement met onze vollegige steun op het allerlaatste moment te realiseren”, aldus wethouder Tim Weijers (Evenementen & Marketing). “Mooi om te zien is dat de carnavalsverenigingen aansluiten met de Kirchröadsjer Sjlajerparade, de televisie-uitzending van Jroeëse Kirchröadsjer Vasteloavends Zietsoeng op RTV Parkstad en de Kerkraadse horeca”.